5 Şub 2011

The Dining Rooms

       The Dining Rooms ,Stefano Ghittoni ve Cesare Malfatti'den oluşuyor. İsimlerden belli İtalyanlar. 99 da başlıyorlar işe. Blues a yeni bir bakış getirmişler.Trip-hop la falan karıştırmışlar funk esintileri var. Son zamanlarda en çok dinlediğim gruplardan. Çünkü sinematik sound, güçlü melodiler ve groove istediğim herşey var. Hayatımda duyduğum en dandik grup ismine sahip olmaları ise ayrı bir konu.

    90 ların başında İngiltere'nin güneybatısında bir liman şehrinde, Bristol' de başladı Trip-hop. Orta gelirli bu şehirin çoğu işçiydi. Zenci nüfusu yoğundu. Bu dönem hip-hop ında güçlendiği bi dönemdi fakat hip-hop zaten doğası gereği yenilikçiydi. Bu zenci kardeşlerimiz hiphop ın bpm ini düşürüp saykodelik melodiler eklediler, sesleri distort ettiler arkaya ambient sesler döşediler ve bir nevi post-hiphop ı sundular bize. Portishead'de bristol limanındaki bir geminin adıymış! Tabi kimse yakıştırmaz bunu trip-hop'a. Sanki entel müziğiymiş gibi davranılır anlam veremiyorum.Bildiğin gettho vari bir yerden çıkmıştır.
     Neyse artık Trip-hop Bristol'den de çıktı. Massive attack ve Portishead sound'u klasik olarak kaldı artık. 90 ların sonunda tüm avrupa elektronik müziğin büyüsüne kapılmış popülisti olsun sanatçısı olsun deli gibi üretim yapıyordu. Hatta Amerika'dan da sesler yükseliyordu artık downtempo arenasında ama Amerika'da techno her zaman ağır bastı, hala da öyle. Neyse önceden post trip-hop gibi gereksiz bir isim verilen Dining rooms gibi projelerin post u düştü artık. Artık trip-hop böyle birşey. Depresif olması gerekmiyor.çok ilginç gerçekten 10 yıl önce o depresif karanlık beatler bize o kadar ilerici gelmişti ki triplerden triplere girmiştik.Her şarkıda gözümüzde" tahtalar çakılmış bir pencerenin arasından süzen güneş ışığında sigara içen slow motion adam"  figürleri canlanıyor kendimizi dünyanın en derin ve anlaşılmaz insanı zannediyorduk. Portishead hala saygınlıkta son nokta bir yerde olsada sadece depresyonla olmayacağını biliyoruz artık. Daha doğrusu müzisyenler böyle bir sınır olmadığını görüp öyle bir coştu ki bizede hepsini dinlemesi kaldı. Üretim patladı bizde gerekeni yapıyoruz. Tüketmiyoruz, özümsüyoruz :)  Niye böyle sizli bizli konuşuyorum bilmiyorum daha önce yazı yazmadığım için hangi kipi kullanacağımı bilemiyorum zamanla öğrenirim heralde..



discog torrent FLAC
----------------------------
Subterranean Modern Volume Uno - 1999
Numero Deux - 2000
Ink - 2007
Experiments In Ambient Soul - 2005
Other ink - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder